Miten Venäjälle asetetut pakotteet vaikuttavat maailmantalouteen ja markkinoille? - 02/2022

01.03.2022

Kirjoittanut: Mandatum life

Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on näkynyt markkinoilla?

Venäjän aloitti keskiviikon ja torstain välisenä yönä hyökkäyssodan Ukrainassa usealla eri rintamalla. Venäläiset joukot ovat lähestyneet pääkaupunki Kiovaa ja muita isoja asutuskeskuksia, mutta eivät ole toistaiseksi ottaneet niitä haltuunsa. Venäjän tavoitteet ovat epäselvät, mutta moni asia viittaa siihen, että Ukrainan hallinto pyritään lamauttamaan ja varmistamaan, ettei maa tulevaisuudessa edistä läntistä integraatiotaan.

Hyökkäyksen alettua osakkeet laskivat rajusti erityisesti Euroopassa ja rahaa hakeutui turvasatamakohteisiin, kuten valtionlainoihin ja dollariin. Perjantaina markkinat kuitenkin palautuivat, kun uutiset Venäjän ja Ukrainan välisistä rauhanneuvotteluista levisivät. Esimerkiksi S&P 500 -indeksi päätyi viikon päätteeksi plussalle.

Viikonloppuna alustavasti varovaiseksi asetettuja Venäjän pakotteita kiristettiin rajusti. Pakotteet ja Venäjän mahdolliset vastatoimet ovat nyt markkinoiden fokuksessa. Markkinoilla tähän viikkoon on lähdetty taas laskutunnelmissa.

Viikonloppuna Venäjälle asetettuja pakotteita kiristettiin rajusti. Millaisia pakotteita asetettiin ja miten sanktiot näkyvät Venäjällä?

Länsimaiden asettamat aiemmat alustavat pakotteet olivat vielä melko rajallisia, mutta viikonlopun aikana niitä on kiristetty rajusti. Venäjän keskuspankin valuuttavarantojen jäädytys, venäläisten pankkien sulku SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle sekä monet muut toimet ovat jopa odotettua rajumpia. Energiasektori on jätetty kuitenkin toistaiseksi laajalti pakotteiden ulkopuolelle.

Pakotteet ovat jo nyt näkyneet ja tulevat vielä näkymään Venäjän taloudessa pitkään. Venäjän osakemarkkinat ovat laskeneet rajusti samoin rupla ja huolena on myös talletuspako. Venäjän ohjauskorkoa onkin nostettu nyt 20 %:iin, kun vielä perjantaina se oli "vain" 9,5 %. Toipumisessa tulee näillä näkymin kestämään pitkään.

Viime viikon lopulla Venäjälle asetettujen pakotteiden lista näytti seuraavanlaiselta:

Poliitikkoja ja kansalaisia koskevat pakotteet:

  • Pakotelistalla olevien politiikkojen määrää kasvatettiin reilusti, mukana myös valkovenäläisiä.
  • Putinin ja Lavrovin varat jäädytetään.
  • Venäjän kansalaiset eivät voi tallettaa yli 100t € arvoisia summia EU-alueen rahoituslaitoksiin.
  • "Kultaisten passien" eli rahalla saatavien muiden maiden kansalaisuuksien hankkiminen estetään.

Rahoituslaitoksia koskevat pakotteet:

  • Venäjän keskuspankin varat jäädytetään eikä se voi myydä dollari, punta tai eurovaluuttojaan markkinoille.
  • Venäläisiä pankkeja suljetaan SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle.
  • Venäjän suurimmat pankit, VTB ja Sperbank on käytännössä suljettu dollarikaupankäynnin ulkopuolelle ja niiden varat Yhdysvalloissa on jäädytetty.
  • Venäläisten pankkien ja yritysten sekä valtion varainhankinta länsimarkkinoilta muuttuu hankalaksi tai mahdottomaksi erilaisten kieltojen ja rajoitteiden takia.
  • Norjan öljyrahasto aloittaa venäläisten omistustensa myynnin.

Teknologia, energia ja muut:

  • Teknologiavientiä Venäjälle rajoitetaan.
  • Euroopan ilmatila suljetaan venäläisiltä lentoyhtiöiltä.
  • NordStream 2 -kaasuputken avaus jäihin.

Mitä venäläisten pankkien sulkemista SWIFT järjestelmästä ja dollarikaupan ulkopuolelle pidetään niin merkittävinä toimina?

Swift-järjestelmä mahdollistaa rahoitustapahtumat pankkien ja instituutioiden välillä ympäri maailman. Käytännössä järjestelmä välittää tiedon siitä, mitä siirretään, mille tilille ja mistä syystä. Järjestelmän ulkopuolelle sulkeminen hankaloittaa siis rahaliikennettä Venäjältä ja Venäjälle. Periaatteessa transaktioihin tarvittavaa tietoa voi välittää myös toisilla tavoilla eikä SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle sulkeminen sulje rahaliikennettä ulkopuolelle suljetuilta pankeilta Venäjältä kokonaan.

Lisäksi Venäjän suurimmat pankit, VTB ja Sperbank on käytännössä suljettu dollarikaupankäynnin ulkopuolelle ja niiden varat Yhdysvalloissa on jäädytetty. Tämä on siinä mielessä vielä merkittävämpi toimi, että se käytännössä estää pankkien toiminnan globaaleilla finanssimarkkinoilla hyvin tehokkaasti. Swift-järjestelmää voisi verrata putkiston termostaattiin ja pankkien varojen jäädyttämistä sekä dollarikaupankäynnin ulkopuolelle sulkemista voisi taas ajatella itse putkien sulkemisena kokonaan.

Yhdysvaltalaispankeille on annettu 30 päivän siirtymäaika ulossulkemisen toteuttamiseen, mutta niiden voidaan olettaa haluavan toimia mahdollisimman nopeasti.

Sulkeeko Venäjä energiahanat vastauksena pakotteille?

Markkinoiden kannalta on keskeistä, miten Venäjä pakotteisiin vastaa. Moni Euroopan maa on riippuvainen Venäläisestä energiasta ja nyt pohditaan erityisesti, sulkeeko Venäjä energiahanoja. Jos Venäjä lopettaisi energian jakelun Eurooppaan, nostaisi se energian hintoja sekä sitä kautta myös inflaatiota. Toisaalta kireiden valuuttarajoitusten myötä energia voisi olla Venäjälle yksi tapa saada valuuttaa, eikä energiahanojen sulkeminen siksi ole täysin ongelmatonta.

Tällä hetkellä on vaikea sanoa, miten tilanne kehittyy, mutta joka tapauksessa energiakysymys on keskeinen niin Euroopalle kuin Venäjälle. Yhdysvallat on selvästi vähemmän riippuvainen venäläisestä energiasta, mutta hintojen nousu vaikuttaisi myös Yhdysvaltoihin korkeamman inflaation sekä heikentyvien talousnäkymien kautta.

Miten Venäjän ja Ukrainan välinen sota vaikuttaa globaaliin talouteen?

Sodan vaikutukset globaaliin talouteen riippuvat ennen kaikkea asetettujen pakotteiden sekä Venäjän asettamien vastapakotteiden vaikutuksesta ja energian saatavuudesta ja sen hinnan kehityksestä. Energian hinnan nousu laskisi erityisesti Euroopan talouden näkymiä, ja vaikeuttaisi keskuspankkien tehtävää entisestään myös Yhdysvalloissa.


Luo kotisivut ilmaiseksi!