Osa I: Oman sijoitustoiminnan aloittaminen
Lukuaika: noin 5 minuuttia
Kirjoittanut: Jaakko Salminen, Portfolio ry
Varmasti lähes kaikki meistä on joskus ollut seuraavanlaisessa tilanteessa: sijoittamisen aloittaminen on pyörinyt To-do-listalla jo pidemmän aikaa, mutta siitä huolimatta otollista hetkeä ensimmäisen sijoituskohteen hankintaan ei ole löytynyt. Syitä tähän voi olla monia, kuten 1) minulla ei ole tarpeeksi rahaa, 2) minulla ei ole tarpeeksi aikaa tai 3) en tiedä mihin sijoittaisin.
Näistä syistä mikään ei ole kuitenkaan vedenpitävä. Sijoittamisen voi aloittaa jo muutamalla kympillä, eikä esimerkiksi indeksisijoittaminen vaadi kohtuuttomasti aikaa tai jumalallisia analyysitaitoja saavuttaaksesi keskimääräisen markkinatuoton (joka on muuten korkeampi tuotto kuin valtaosalla jopa ammattimaisista sijoittajista). Näin ollen uskallankin argumentoida, että paras aika ja elämäntilanne aloittaa oma sijoitustoiminta on juuri nyt (tai ehkä vasta tämän blogitekstin lukemisen jälkeen!).
Miksi ylipäätään sijoittaa?
Sen lisäksi, että sijoittaminen on varsin mielenkiintoista ja koukuttavaa puuhaa, mielestäni suurin syy sijoittaa yksityishenkilönä on oman varallisuuden kasvattaminen pitkällä aikavälillä. Varallisuuden kasvattaminen perinteisesti nähdään varautumisena pahan päivän varalle, mutta näkisin sen toisaalta olevan myös keino saavuttaa taloudellinen kykeneväisyys toteuttaa omia unelmia, ovat ne sitten kesäasunnon ostaminen Floridasta, pramean elintason ylläpitäminen osingoilla tai taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen.
Mikäli makuutat varojasi vain matalakorkoisilla säästötileillä, omaisuutesi reaaliarvo laskee vuosi vuodelta inflaation eli rahan arvon heikkenemisen seurauksena. Näin ollen, keskimäärin saat ostettua talletuksillasi vähemmän hyödykkeitä vuoden päästä kuin niillä saisit nyt - tämä on mielestäni varsin suuressa ristiriidassa säästämisen tarkoituksen kanssa, eikö sinustakin?
Inflaation ollessa Euroopassa vuositasolla keskimäärin 2%, tulisi sinun saada rahoillesi tätä suurempi tuotto, jotta omaisuutesi reaaliarvo kasvaa. Helsingin pörssin keskimääräinen vuosituotto on ollut historiassa noin 7%:n luokkaa, jolloin omaisuusarvosi kasvaisi 5%:n reaalituoton verran. Sijoittamisen punainen lanka ei kuitenkaan ole yksittäisessä vuosituotossa, vaan korkoa korolle -ilmiössä, joka tekee tuotoista eksponentiaalisesti kasvavia yli ajan. Einsteinin sanoin: "se joka korkoa korolle ilmiön ymmärtää, tienaa sen... se joka ei sitä ymmärrä, maksaa sen".
Korkoa korolle -ilmiö tiivistettynä tarkoittaa sitä, että sijoitetun pääoman lisäksi myös sijoituksesta saavutettava korko (tuotto) kasvaa korkoa, jolloin sijoituksen tuotto on lineaarisen kasvun sijaan eksponentiaalinen. Alla oleva kuvaaja havainnollistaa ilmiötä:
Kuvaajassa on käytetty 1000€ alkupääomaa 100€ kuukausittaisilla sijoituksilla tuotto-odotuksen ollessa 7% vuodessa. Lisäksi voit kokeilla korkoa korolle -laskuria esimerkiksi täällä.
Mitä ottaa huomioon aloittaessa sijoittamaan?*
Uskoisin tapojen sijoittaa olevan määrällisesti yhtä laaja joukko kuin maailmassa olevien sijoittajien summa. Tällä tarkoitan sitä, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa sijoittaa tai tarkkaa viitekehikkoa, mitä sijoittaessa seurata. Tästä huolimatta on hyväksi todettuja periaatteita, jotka kaikkien on hyvä ottaa huomioon, jotta sijoittamisen aloittaminen olisi mahdollisimman mutkatonta.
1) Määritä, kuinka paljon pystyt sijoittamaan kuukausi- tai vuositasolla
Etenkin opiskelijana on oleellista pohtia omia tuloja ja menoja; mistä voisin saada nipistettyä muutaman kympin kuukaudessa, jonka voisin sijoittaa tuottavasti? On kuitenkin tärkeää muistaa nyrkkisääntö, ettei kerralla pidä sijoittaa enempää kuin on valmis häviämään.
2) Laadi itsellesi sijoitussuunnitelma
Oma sijoitussuunnitelma pitkällä aikavälillä on erittäin tärkeä, jotta vältät esimerkiksi tunnetasolla tehdyt päätökset, joita kadut jälkikäteen! Toimivassa sijoitussuunnitelmassa kannattaa määritellä ainakin seuraavat asiat:
- Oma sijoitusbudjetti (kts. kohta 1.)
- Sijoitushorisontti, eli miten pitkään suunnittelet pitäväsi rahasi sijoituksissa.
- Missä tilanteissa ja millä perustein ostat/myyt sijoituksiasi
- Miten toimin erinäisissä markkinashokeissa, kuten pörssiromahduksessa
- Tuottovaatimus sekä riskinottohalukkuus
- Sijoittamiseen liittyvän osaamisen taso sekä haluttu ajankäyttö
3) Huomioi sijoittamiseen liittyvät riskit ja sijoitusten hajauttaminen
Sijoittamiseen liittyy aina riskejä sijoituksien arvonalenemisesta, mutta toisaalta sijoittamatta jättäminen takaa varman omaisuuden arvonalenemisen (kuten ylempänä käytiin läpi). Sijoittamiseen kuitenkin liittyy mahdollisuus ja pitkäjänteisesti toteutettuna todennäköisyys varallisuuden huomattavaan kohoamiseen, koska pitkällä aikavälillä pörssikurssien kehityksen odotetaan olevan positiivinen. Hajauttamalla sijoituskohteita voit alentaa merkittävästi sijoittamiseen liittyviä riskejä ja parantaa salkkusi tuotto/riski -suhdetta. Sijoituksia kannattaa hajauttaa maantieteellisesti, ajallisesti sekä eri toimialojen ja omaisuusluokkien välillä. Kaikkia sijoituksia ei ikinä kannata kohdistaa vain yhteen tai kahteen kohteeseen, vaan oman riskinottohalukkuuden mukaan viitteellisesti 5-25 kohteeseen. Riskit huomioiden sopivasti hajauttamalla varmistat itsellesi tuottoisan sijoitussalkun!
4) Valitse, mihin haluat sijoittaa
Sijoituskohteita kannattaa valita edellä mainittujen tekijöiden (riskit, hajauttaminen, sijoitussuunnitelma, budjetti) mukaisesti. Erilaisia sijoituskohteita on lukuisia, joista suosituimpia lienevät suorat osakkeet sekä erilaiset rahastot. Muita sijoituskohteita ovat esimerkiksi kiinteistöt, valuutat, jalometallit, hyödykkeet, vakuutukset sekä korot. Tässä kohtaa tuoton maksimoimiseksi kannattaa kiinnittää huomiota eri sijoituskohteiden kuluihin. Kustannustehokkasti sijoittamalla saavutat merkittävästi suuremmat tuotot kuin maksamalla ylimääräisiä kuluja esimerkiksi osakkeen merkintäkuluissa tai rahaston hallinointipalkkioissa.
Lisäksi tarvitset sijoittamista varten joko perinteisen arvo-osuustilin tai osakesäästötilin, joiden kautta voit käydä kauppaa pörssissä sijoitusstrategiasi mukaisesti.
Mitä seuraavaksi?
Tulevat blogitekstit jatkavat osion "Mitä ottaa huomioon aloittaessa sijoittamaan?" aihealueista, lokakuun julkaisun syventyessä erilaisiin sijoitusstrategioihin ja -kohteisiin. Lisäksi hyödyllistä sisältöä sijoittamiseen tarjoavat Inderesin artikkelit, johon sisältöä tuottavat myös muun muassa Portfolion jäsenille ennestään tutut Index Varainhoito sekä Helsinki Capital Partners. Erinomainen paikka kerryttää omaa osaamistasi on myös Portfolion tapahtumat, joista tämän syksyn ensimmäinen järjestetään 28.9. Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä!
Toivottavasti saitte hieman uusia näkökulmia ja apuja päästäksenne alkuun omalla sijoitustaipaleellanne. Kiitos kirjoituksen lukemisesta!